Ahmet Uzel (1930, Bursa – 1998), 10 yaşına kadar Bursa’da büyüyen Ahmet Uzel’in çocukluğu, o dönemde ailesinin üretimini yaptığı faytonların ve Faytoncular Hanı’nın arasında geçmiştir. Türkiye, uzun yıllar süren bir savaşın ardından ekonomisini toparlama ve dünyaya katılma yolunda çaba sarf ederken, 1937 yılında Uzel Grubu’nun temelleri atılmıştır. 1940 yılında babası İbrahim Uzel’in işlerini İstanbul’a taşımaya karar vermesi üzerine, Ahmet Uzel de ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşmiştir. 1941 yılında öğrenimine başladığı Mekteb-i Sultani’de yani Galatasaray Lisesi’nde öğrenimini tamamlayan Ahmet Uzel’in lise yıllarında filizlenen müzik ve edebiyat merakı tüm ömrü boyunca kendisine eşlik etmiştir.

İlgi alanları

Ahmet Uzel’in iki büyük merakı vardır: müzik, edebiyat. Özellikle şiir ve babasının Sirkeci’deki firmasından ömrü boyunca vazgeçmemiştir. İş ve sanat arasında kurduğu bu paralellik tüm hayatı boyunca devam etmiştir. İş hayatına 1948 yılında başlayan Ahmet Uzel, ilk şiirini aynı yıl yazmıştır, ilk bestesini de aynı yıl yapmıştır.

İş açılımları

1961 yılında dünyaca ünlü Massey Ferguson traktörlerinin Uzel Makine Sanayi A.Ş. olarak üretimine başlamıştır. 1962 yılında babası İbrahim Uzel’in vefatı üzerine Uzel Grubu’nun başına geçen Ahmet Uzel, 1964 yılında Perkins Engines Limited ile lisans anlaşması imzalayarak dizel motor fabrikası girişimini gerçekleştirmiştir ve böylece Ahmet Uzel’in önderliğinde bir ilke imza atılmış olunur. Traktör üretiminin yanı sıra, otomotiv ürün yelpazesini de geliştirmiş olan Uzel firması, 1970 yılında ilk jant üretimini gerçekleştirmiştir. Bu yenilikleri 1971 yılında Uzel’in traktörler ve Anadol marka otomobiller için fren ve helisel yay üretimine başlaması izlemiştir. Firma 1976’da Uzel Makina San. A.Ş. olarak tescil edilmiştir. Yapılan yeni anlaşmalarla beraber 1977 yılında Uzel, Ahmet Uzel’in başkanlığında Holdingleşmiştir.

Bulunduğu mevkiler

Ahmet Uzel’in iş hayatı, vefat ettiği 5 Ekim 1998 yılına dek hiç durmaksızın 50 yıl sürmüştür. Bu süre zarfında Uzel Makina ve Uzel Holding ile bağlı kuruluşlarında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmış olan Ahmet Uzel, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği üyesi olmuştur.

Sanatsal başarıları

Ama bütün bu başarılara imza atarken, adı Traktör Kralı ya da Otomotiv sektörünün duayeni gibi sıfatlarla anılmışken, onun kalbi müzik için atmaya devam etmiştir. Edebiyat ve müzik alanında herhangi bir eğitim almamış olmasına rağmen tamamı kendisine ait olan güfteleri içeren 5.000’in üzerinde besteye sahiptir. Mütevazı bir kişiliğe sahip olan Ahmet Uzel, 20 Ocak 1994 yılına değin bestelerini ve şiirlerini, çok yakın birkaç arkadaşı dışında gün ışığına çıkarmamıştır. Bu bestelerden TRT repertuarında halen 300’e yakın eseri vardır.

Ailesi

40 yıllık eşi Türkan Uzel’den, 1 kız 2 erkek evladı vardır.

Kaynak:Wikipedia