Muradiye semtindeki Ahmet Paşa Medresesi’nde 18 Eylül 2004 tarihinde açılan müzede Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyelerinden Esat Uluumay tarafından 45 yılda toplanan değişik Osmanlı kıyafetleri ve takıları koleksiyonları sergilenmektedir. Bursa’nın ilk özel Etnografya Müzesi olma özelliğini taşıyan müzede zaman zaman Uluumay’a ait farklı koleksiyonlara da yer verilmektedir. 15. yy’a kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumelisi’nden 70 kıyafet ve 400 parça takının bulunduğu müzenin içinde Osmanlı çay bahçesi de bulunmaktadır. Tarihi atmosferi içinde gelen ziyaretçilerine yaşattığı deneyim, hissedilmeye değer niteliktedir.

uluumay osmanlı halk kıyafetleri ve takıları müzesi ile ilgili görsel sonucu

Kafkasya’dan Macaristan’a Irak’tan Yemen’e kadar tüm Osmanlı coğrafyasından Esat Uluumay ve ailesinin yaptığı araştırma çalışmaları ile derlenen eşyalar 4 ana koleksiyondan meydana gelmektedir.

  •  I.Osmanlı halk kıyafetleri
  • II.Osmanlı halk gümüş takıları
  • III.Ekonomisi zayıf yörelere özellikle ”karakeçili”lerde kullanılan boncuk aksesuarları
  • IV.Osmanlı el sanatları koleksiyonları:
  1. Oyalar
  2. Keseler
  3. Bohçalar
  4. Yazmalar
  5. Seccadeler
  6. Krepler
  7. Bursa İplikleri
  8. Hamam eşyaları
  9. Kahve eşyaları
  10. Musiki aletleri
  11. Osmanlı silahları
  12. Güğümler
  13. İbrikler
  14. Bakır yemek kapları
  15. Deri eşyalar
  16. Heybeler
  17. Yörük çuvalları
  18. Metal objeler, kapı kilit ve tokmakları
  19. Ahşap objeler (Beşikler vs.)
  20. Toprak kap-kacak
  21. Çeşitli levhalardan meydana gelmektedir.

uluumay osmanlı halk kıyafetleri ve takıları müzesi ile ilgili görsel sonucu

Son açtığımız bir bölümde de ”Osmanlı coğrafyasındaki din adamları kıyafetleri bulunmaktadır. T.C. Bakanlar Kurulu’nun onayı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Bursa’nın Muradiye semtindeki Şair Ahmet Paşa Medresesi (Geyikli Medrese) 1999 yılında T.C. Bursa Valiliği aracılığı ile tahsis edilmiş olup harap haldeki bina Bursa Sanayi ve Ticaret Odası tarafından Tek Fen A.Ş. firmasına restore ettirilmiştir. Bu restorasyondan sonra müze 2004 yılı 18 Eylülde ”Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi” adı ile izlenime açılabilmiştir. Bursa’ya nazır yeşillikler içerisinde bir bahçesi vardır. Müzede  yer darlığı nedeniyle ancak 90 kıyafet ve 500 adet gümüş halk takısı sergilenebilmektedir.